Başka ‘Kader’ler Yaşanmasın Diye

Başka ‘Kader’ler Yaşanmasın Diye – 12  Eylül 2014

http://www.cankaya.bel.tr/oku.php?yazi_id=22469

Çankaya Belediyesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ve Çankaya Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu ile Ankara Barosu Gelincik ve İnsan Hakları Merkezi’nin katkı sunduğu ‘Gelincik Projesi’ semineri Atatürk Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Atatürk Lisesi Müdürü Dursun Yeşilova’nın ev sahipliğinde gerçekleşen ve Kadına yönelik şiddet, genç ve küçük yaşta evlilikler, çocuk istismarları ve sığınma evleri konuları ve bunların çözüm yollarının tartışıldığı konferansın moderatörlüğünü Çankaya Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu üyesi Avukat Saliha Öğütçü yaparken Ankara Barosu Gelincik Merkezi üyesi Avukat Özlem Günel Tekşen kadının toplumdaki yeri ile ilgili görüşleri ve Çankaya Belediyesi çalışanı Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Opera Sanatçısı Aysun Töngür de seslendirdiği parçalarla salonu dolduran konuklara duygulu anlar yaşattı.

Kadınların belirli haklara sahip olabilmek için öncelikli olarak Medeni Kanunu’nun öngördüğü devlet nikahı ile kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Avukat Saliha Öğütçü, toplumda zihinsel bir dönüşümün ve değişimin olması gerektiğini belirtti. İstatistiki rakamların ürkütücü boyutlara ulaşmasından duyduğu endişeyi paylaşan Öğütçü, ‘Geçtiğimiz sene 214 kadın öldürüldü, 167 kadına tecavüz edildi. 241 kadına ise şiddet uygulandı. Tacizde bulunulan kadın sayısı ise 167’dir. Son dört sene içerisinde 853 kadın öldürüldü, bu rakamlar sadece haberlerde bilgi alabildiğimiz istatistikler. Yine 2013 yılında 214 kadının yüzde 15’i boşanmak istediği için öldürülüyor, kadınların yüzde 66’sı kocaları veya sevgilileri tarafından öldürülüyor. Yine bu kadınların yüzde 13,5’i şiddet gördükleri için ve şikayetçi oldukları için ya da koruma kararı çıkarttıkları için öldürülüyor. Yüzde 15’i de boşanmak istedikleri için öldürülüyor. Kırsal kesimde bu şiddet olaylarının yüzde 48,5’lere kadar çıktığını görüyoruz. Öldürme olayı dışında kadınların yüzde 38’i fiziksel şiddete maruz kalıyor. Hiç eğitim almamış ya da ilkokul mezunu kadınların yüzde 22,2’si de cinsel tacize uğrayabiliyor. Lise ve üzeri eğitim almış kadınların yüzde 8’i de cinsel tacize uğruyor’ dedi.

Dünyadaki durumun da pek farklı olmadığını şiddetin kültür veya eğitim durumuyla alakalı olmadığını aktaran Öğütçü, ‘Her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor, her yıl 2 milyon kadının uluslararası kadın ticaretinde kullanıldığını biliyor musunuz, kadınların bedenleri üzerinden istismar yapılıyor. Amerika Birleşik Devletlerinde her 6 dakikada bir kadına tecavüz ediliyor, İngiltere’de her 7 kadından birisi birlikte olduğu kişi tarafından tecavüze uğruyor, Fransa’da her ay 6 kadın aile şiddeti nedeniyle hayatını kaybediyor’ diye konuştu. Geçtiğimiz ay Siirt Pervari’de yankılanan Kader’in çığlığını hepimizin duyması gerektiğini belirten Öğütçü, 12 yaşında evlendim, 13 yaşında anne oldum, 14 yaşında öldüm diyen hayatı kavrayamadan bu dünyadan göçüp gittim diyen ve avuçlarıma dökülen gelin kınası değil kandı diyen Kader’in bu sessiz çığlığına artık kayıtsız kalınmamalı dedi.

Ankara Barosu olarak Nisan 2011’de başlattıkları Gelincik Projesi’nin başta Çankaya Belediyesi olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ile büyük bir aileye dönüştüğünü dile getiren Avukat Özlem Günel Tekşen, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanunun önemli yer tuttuğunu kaydederken 7 gün 24 saat hizmet veren ve telefonun ucunda bir kadın avukata ulaşılabilecek 444 43 06 numaralı gelincik hattının aktif olduğunu konuklarıyla paylaştı.

Ankara Barosu olarak bir kadın hareketi başlattıklarına dikkat çeken Tekşen, baro olarak dövülen, ezilen, psikolojik veya sosyolojik şiddete uğrayan kadın mağdurlarının baro olarak her zaman yanında olacaklarını söyledi. Çankaya Belediyesi’nde Toplumsal Cinsiyet Uzmanı olarak görev yapan opera sanatçısı Aysun Töngür de seslendirdiği parçalarıyla şiddete uğrayan kadınlara destek verirken sözleri Aysel Gürel’e müziği Onno Tunç’a ait olan ve beş kardeş olan Ünzile adlı kızın koyun karşılığı 8’inde evlendirilmesi 12’sinde anne olmasını anlatan ‘Ünzile’ adlı parçada salonu dolduran konuklar duygulu anlar yaşadı.

Comments are closed.